Trójkąty francuskie z jabłkiem
Zachwycający deser z 6 składników? Postaw na przepis na trójkąty francuski z jabłkiem – cudowne doznania smakowe gwarantowane! Chrupiące, puszyste ciasto francuskie łączy się tu soczystym, słodkim jabłkiem. Dzieła dopełniają detale – aromatyczny cynamon, kwaskowaty sok z cytryny i ksylitol, który delikatnie podbija słodycz nadzienia. Do tego glazura z jajka, by ciastka nie tylko świetnie smakowały, ale też pięknie wyglądały – i gotowe. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Nadzienie: |
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ksylitolem cynamonem i sokiem z cytryny. Pozostawiamy na kilka minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto rozwijamy, kroimy na kwadraty, o 10 cm bokach.
Na środku każdego kwadratu umieszczamy łyżkę nadzienia jabłkowego. Kwadrat składamy na pół, zlepiamy brzegi (możemy użyć widelca, aby stworzyć dekoracyjny wzór).
Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy przez 15-20 minut.