![Tradycyjna potrawka z kurczaka](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/15193857/Potrawka-z-kurczaka.jpg)
Tradycyjna potrawka z kurczaka
Jednogarnkowy obiad to same zalety – zwłaszcza że ogranicza czas poświęcany na sprzątanie i liczbę brudnych garnków do minimum. A jeśli masz ochotę na taką kuchenną magię, to tradycyjna potrawka z kurczaka już na Ciebie czeka. Do jej przygotowania, jak sama nazwa wskazuje, potrzebne będą Ci klasyczne warzywa – czyli marchewka, pietruszka i ziemniaki. Do tego mięso z kurczaka i aromatyczne przyprawy – i już, obiad gotowy. Smacznego!
![Tradycyjna potrawka z kurczaka](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/15193902/potrawka.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
udka z kurczaka
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę.
Do bulionu wkładamy mięso, warzywa i przyprawy, gotujemy całość do miękkości wszystkich składników (ok. 30 minut). Wyłączamy palnik, mięso rozdrabniamy, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Gotową potrawkę przekładamy do miseczki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.