Tradycyjna potrawka z kurczaka

Tradycyjna potrawka z kurczaka

Jednogarnkowy obiad to same zalety – zwłaszcza że ogranicza czas poświęcany na sprzątanie i liczbę brudnych garnków do minimum. A jeśli masz ochotę na taką kuchenną magię, to tradycyjna potrawka z kurczaka już na Ciebie czeka. Do jej przygotowania, jak sama nazwa wskazuje, potrzebne będą Ci klasyczne warzywa – czyli marchewka, pietruszka i ziemniaki. Do tego mięso z kurczaka i aromatyczne przyprawy – i już, obiad gotowy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tradycyjna potrawka z kurczaka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

522 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
1734 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
150 g
 udka z kurczaka
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki lubczyku
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

522 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
1734 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę.

2

Do bulionu wkładamy mięso, warzywa i przyprawy, gotujemy całość do miękkości wszystkich składników (ok. 30 minut). Wyłączamy palnik, mięso rozdrabniamy, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

3

Gotową potrawkę przekładamy do miseczki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.