Tosty z jajkiem sadzonym i awokado

Tosty z jajkiem sadzonym i awokado

Tosty z jajkiem i awokado to jeden z najmodniejszych przepisów ostatnich lat. I nic dziwnego — jajko i awokado tworzą bowiem pyszne, pełne składników odżywczych połączenie. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na klasyczny „avocado toast”, a przekonasz się, że sława tej potrawy jest absolutnie zasłużona.

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,45/5
(z 31 ocen)
Tosty z jajkiem sadzonym i awokado
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
505 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
2
kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
60 g
0,5
sztuki awokado
70 g
2
sztuki jajka
112 g
40 g
 rukoli
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
505 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Pieczywo opiekamy w tosterze lub na patelni.

2

Awokado obieramy ze skórki i smarujemy kromki chleba.

3

Na rozgrzanej patelni, pod przykryciem przygotowujemy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Na posmarowanych kanapkach układamy rukolę i jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.