Tosty z jajkiem sadzonym i awokado
Tosty z jajkiem i awokado to jeden z najmodniejszych przepisów ostatnich lat. I nic dziwnego — jajko i awokado tworzą bowiem pyszne, pełne składników odżywczych połączenie. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na klasyczny „avocado toast”, a przekonasz się, że sława tej potrawy jest absolutnie zasłużona.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
469
kcal
Kalorie
21
g
Białko
25
g
Tłuszcze
41
g
Węglowodany
505
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
2
|
kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
60 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
40 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
469
kcal
Kalorie
21
g
Białko
25
g
Tłuszcze
41
g
Węglowodany
505
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Pieczywo opiekamy w tosterze lub na patelni.
2
Awokado obieramy ze skórki i smarujemy kromki chleba.
3
Na rozgrzanej patelni, pod przykryciem przygotowujemy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
4
Na posmarowanych kanapkach układamy rukolę i jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!