
Tosty z jajkiem i szpinakiem
Sycące śniadanie z 6 składników? To możliwe! A dowodem jest nasz przepis na tosty z jajkiem i szpinakiem. Znajdziesz tu źródło białka (jajko), węglowodanów złożonych (pieczywo), tłuszczu (olej) oraz warzywa (szpinak). Czyli wszystko to, co sprawia, że posiłek można nazwać pełnowartościowym. I co najlepsze, takie śniadanie przygotujesz w jedyne 15 minut. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Smażymy bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem według uznania. Przekładamy szpinak na talerz.
Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne lub półpłynne – według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie podgrzewamy kromki pieczywa – na suchej patelni, w tosterze lub piekarniku – aż będą lekko chrupiące i zrumienione.
Na ciepłe kromki nakładamy podsmażony szpinak, a na wierzch delikatnie przekładamy jajka. Podajemy od razu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.