Tosty z jajkiem i szpinakiem

Tosty z jajkiem i szpinakiem

Sycące śniadanie z 6 składników? To możliwe! A dowodem jest nasz przepis na tosty z jajkiem i szpinakiem. Znajdziesz tu źródło białka (jajko), węglowodanów złożonych (pieczywo), tłuszczu (olej) oraz warzywa (szpinak). Czyli wszystko to, co sprawia, że posiłek można nazwać pełnowartościowym. I co najlepsze, takie śniadanie przygotujesz w jedyne 15 minut. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tosty z jajkiem i szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

350 kcal Kalorie
19 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
542 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
50 g
 szpinaku
2
sztuki jaja kurzego
112 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

350 kcal Kalorie
19 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
542 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.

2

Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Smażymy bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem według uznania. Przekładamy szpinak na talerz.

3

Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne lub półpłynne – według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

W międzyczasie podgrzewamy kromki pieczywa – na suchej patelni, w tosterze lub piekarniku – aż będą lekko chrupiące i zrumienione.

5

Na ciepłe kromki nakładamy podsmażony szpinak, a na wierzch delikatnie przekładamy jajka. Podajemy od razu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera