
Tosty z pesto, mozzarellą i pomidorem
Tosty z pesto, mozzarellą i pomidorem to oryginalny pomysł na ekspresowe, pyszne śniadanie. Wystarczy 5 składników, 5 minut i możesz cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Spróbuj koniecznie, a „nudne” kanapki odejdą w niepamięć!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
0,5
|
sztuki mozzarelli
60 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki pesto zielonego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidora kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
Pieczywo równomiernie smarujemy zielonym pesto.
Na połowie pieczywa układamy mozzarellę, pomidora oraz szpinak, a następnie przykrywamy pozostałym pieczywem.
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu.
Kładziemy tosty na patelni i smażymy po 2–3 minuty z dwóch stron (w trakcie smażenia lekko dociskamy tosty), do momentu aż pieczywo się zarumieni i ser zacznie się roztapiać.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.