Tosty francuskie z żółtym serem i szynką
Tosty francuskie? Pewnie znasz je w wersji na słodko – z mlekiem i cynamonem. Ale czy wiesz, że równie pysznie smakują podane „na słono”? Wypróbuj nasz przepis na tosty francuskie z żółtym serem i szynką, by się o tym przekonać. To nietuzinkowe śniadanie zachwyci Cię zupełnie nowym sposobem na podanie pieczywa, które po wymoczeniu w jajku zyskuje genialny smak i…dodatkową porcję białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
4
|
plastry sera gouda
60 g
|
4
|
plastry szynki z kurczaka
40 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kromki chleba przekrajamy na pół, po przekątnej, aby uzyskać trójkąty.
Na trójkąt układamy ser oraz szynkę. Przykrywamy drugim trójkątem.
W misce rozkłócamy jajko. Mieszamy z solą, oregano.
Kromki obtaczamy w jajku. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą do zarumienienia z obu stron. Zjadamy na ciepło.
Podajemy z warzywami.