
Tortilla ze schabem i serem cheddar
Szybki lunch do pracy w stylu fast food? Tortilla ze schabem i serem cheddar będzie strzałem w dziesiątkę! Soczysty schab łączy się tu z wyrazistym brytyjskim serem, a całość dopełniają warzywa – szpinak i starta marchewka. Taki sycący farsz zawinięty w pełnoziarnistą tortillę to przepis na pyszny obiad z mocą składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. wapń, witaminy z grupy B, beta-karoten czy witaminę C. Smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
150 g
|
schabu wieprzowego
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
25 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
2
|
plastry sera cheddar
30 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do miseczki.
Schab kroimy na cienkie plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie posypujemy papryką wędzoną, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem wedle uznania. Możemy odłożyć mięso na 15-20 minut, aby bardziej przeszło aromatem przypraw.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy schab na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony. Po usmażeniu zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na chwilę, aby odpoczęło.
Na środku tortilli układamy szpinak, następnie równomiernie rozkładamy startą marchewkę. Na warzywa kładziemy usmażony schab, a wierzch posypujemy startym serem. Zawijamy tortillę w rulon.
Zawinięta tortillę podpiekamy w opiekaczu lub na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do rozpuszczenia sera i zrumienienia tortilli z dwóch stron.