Tortilla ze schabem i serem cheddar

Tortilla ze schabem i serem cheddar

Szybki lunch do pracy w stylu fast food? Tortilla ze schabem i serem cheddar będzie strzałem w dziesiątkę! Soczysty schab łączy się tu z wyrazistym brytyjskim serem, a całość dopełniają warzywa – szpinak i starta marchewka. Taki sycący farsz zawinięty w pełnoziarnistą tortillę to przepis na pyszny obiad z mocą składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. wapń, witaminy z grupy B, beta-karoten czy witaminę C. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,68/5
(z 19 ocen)
Tortilla ze schabem i serem cheddar
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

576 kcal Kalorie
47 g Białko
27 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
714 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
150 g
 schabu wieprzowego
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
25 g
 szpinaku
0,5
sztuki marchewki
40 g
2
plastry sera cheddar
30 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

576 kcal Kalorie
47 g Białko
27 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
714 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do miseczki.

2

Schab kroimy na cienkie plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie posypujemy papryką wędzoną, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem wedle uznania. Możemy odłożyć mięso na 15-20 minut, aby bardziej przeszło aromatem przypraw.

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy schab na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony. Po usmażeniu zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na chwilę, aby odpoczęło.

4

Na środku tortilli układamy szpinak, następnie równomiernie rozkładamy startą marchewkę. Na warzywa kładziemy usmażony schab, a wierzch posypujemy startym serem. Zawijamy tortillę w rulon.

5

Zawinięta tortillę podpiekamy w opiekaczu lub na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do rozpuszczenia sera i zrumienienia tortilli z dwóch stron.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.