Tortilla z kurczakiem, warzywami i serem sałatkowym
Zdrowy fast food? Tortilla z kurczakiem, warzywami i serem sałatkowym poleca się na obiad – idealny i dla starszych, i dla młodszych. Jej sekret tkwi w prostocie – czyli połączeniu uwielbianych, soczystych warzyw, kurczaka i wyrazistej fety. Całość pysznie smakuje zawinięta w lekki, pszenny placek – spróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki tortilli
180 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
40 g
|
rukoli
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu
100 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
5
|
łyżek sok z cytryny
30 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sos jogurtowy do tortilli przygotowujemy z jogurtu, startego czosnku, posiekanego koperku i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w kawałki około 2 cm, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
Pomidora, ogórka i ser sałatkowy kroimy w plastry.
Na tortillę nakładamy sos, rukolę, pokrojone warzywa, kurczaka i ser sałatkowy. Całość zwijamy.
Jeśli chcemy, możemy podgrzać tortillę na patelni lub na grillu. Smacznego!