Tortilla z domowymi frytkami, drobiowym burgerem i sałatką
Fast food – domowy, zdrowy i…pyszny: czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! A nasza tortilla z domowymi frytkami, drobiowym burgerem i sałatką jest na to najlepszym dowodem. Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad zarówno dla dorosłych, jak i nawet najbardziej wybrednych wśród najmłodszych członków rodziny. A wszystko dlatego, że łączy ono w sobie aż 3 kojarzone z fast foodem składniki: burgerowe mięso, frytki i tortillę. Całość uzupełniają świeże warzywa. Efekt? Brak marudzenia i obiad znikający ze stołu w ekspresowym tempie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
plastry sera mozzarella
30 g
|
1
|
sztuka ogórka kiszonego
50 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,3
|
sztuki cebuli
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
sos: |
|
0,5
|
łyżki ketchup
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
sałatka: |
|
100 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka ogórek
150 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
10 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt frytek. Skrapiamy oliwą (połowa). Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Mięso doprawiamy: solą, pieprzem. Formujemy burgera. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Ogórka kiszonego kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.
Przygotowujemy sos, mieszamy ketchup i jogurt.
Na tortilli robimy jedno nacięcie od środka do krawędzi. Na jednej części układamy sos i sałatę, na drugiej frytki, na trzeciej ogórka kiszonego i cebulę, na czwartej ser i burgera. Składamy w trójkąt przeciwnie do ruchu wskazówek zegara zaczynając od ułożenia części z sosem i sałatą na frytkach.
Tortillę podpiekamy na patelni.
Przygotowujemy sałatkę: wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Przed podaniem posypujemy słonecznikiem.
Tortillę podajemy z sałatką.