Tortilla z domowymi frytkami, drobiowym burgerem i sałatką

Tortilla z domowymi frytkami, drobiowym burgerem i sałatką

Fast food – domowy, zdrowy i…pyszny: czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! A nasza tortilla z domowymi frytkami, drobiowym burgerem i sałatką jest na to najlepszym dowodem. Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad zarówno dla dorosłych, jak i nawet najbardziej wybrednych wśród najmłodszych członków rodziny. A wszystko dlatego, że łączy ono w sobie aż 3 kojarzone z fast foodem składniki: burgerowe mięso, frytki i tortillę. Całość uzupełniają świeże warzywa. Efekt? Brak marudzenia i obiad znikający ze stołu w ekspresowym tempie.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 4 ocen)
Tortilla z domowymi frytkami, drobiowym burgerem i sałatką
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

622 kcal Kalorie
32 g Białko
30 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
755 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
plastry sera mozzarella
30 g
1
sztuka ogórka kiszonego
50 g
25 g
 miksu sałat
0,3
sztuki cebuli
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

sos:

0,5
łyżki ketchup
10 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
20 g

sałatka:

100 g
 miksu sałat
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka ogórek
150 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
10 g
 nasion słonecznika
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

622 kcal Kalorie
32 g Białko
30 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
755 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt frytek. Skrapiamy oliwą (połowa). Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

2

Mięso doprawiamy: solą, pieprzem. Formujemy burgera. Smażymy na rozgrzanej oliwie.

3

Ogórka kiszonego kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.

4

Przygotowujemy sos, mieszamy ketchup i jogurt.

5

Na tortilli robimy jedno nacięcie od środka do krawędzi. Na jednej części układamy sos i sałatę, na drugiej frytki, na trzeciej ogórka kiszonego i cebulę, na czwartej ser i burgera. Składamy w trójkąt przeciwnie do ruchu wskazówek zegara zaczynając od ułożenia części z sosem i sałatą na frytkach.

6

Tortillę podpiekamy na patelni.

7

Przygotowujemy sałatkę: wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Przed podaniem posypujemy słonecznikiem.

8

Tortillę podajemy z sałatką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.