Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado
Szukasz inspiracji na smaczne dodatki do tortilli? Koniecznie spróbuj wersji roślinnej. Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado w połączeniu z aromatycznymi przyprawami świetnie sprawdzi się jako prosty i szybki obiad, który możesz również zabrać ze sobą na wynos do pracy, czy uczelnię.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
375 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
3
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
180 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka mielonej kolendry
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodajemy passatę pomidorową, wędzoną paprykę, kolendrę i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 minut.
Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinię kroimy w półplasterki, podsmażamy na suchej patelni przez 6 minut. Posypujemy solą i pieprzem.
Na tortilli układamy pokrojone awokado, pomidory z ciecierzycą, cukinię i zawijamy.
Smacznego!