Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado

Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado

Szukasz inspiracji na smaczne dodatki do tortilli? Koniecznie spróbuj wersji roślinnej. Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado w połączeniu z aromatycznymi przyprawami świetnie sprawdzi się jako prosty i szybki obiad, który możesz również zabrać ze sobą na wynos do pracy, czy uczelnię.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

445 kcal Kalorie
13 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
1051 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
375 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
3
sztuki tortilli pełnoziarnistej
180 g
1
sztuka awokado
140 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka mielonej kolendry
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

445 kcal Kalorie
13 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
1051 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ciecierzycę odsączamy, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodajemy passatę pomidorową, wędzoną paprykę, kolendrę i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 minut.

2

Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

Cukinię kroimy w półplasterki, podsmażamy na suchej patelni przez 6 minut. Posypujemy solą i pieprzem.

4

Na tortilli układamy pokrojone awokado, pomidory z ciecierzycą, cukinię i zawijamy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.