Tortilla na ciepło z wędliną, serem i jajkiem
Szukasz pomysłu na wysokobiałkowy, ekspresowy posiłek? Nasza tortilla na ciepło z wędliną, serem i jajkiem poleca się na śniadanie (albo kolację). Znajdziesz tu aż 36 g czystego białka – czyli naprawdę solidną porcję. A to nie koniec, bo taki posiłek jest też dobrym źródłem witaminy B12, wapnia, żelaza czy cynku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
600
kcal
Kalorie
37
g
Białko
33
g
Tłuszcze
34
g
Węglowodany
858
mg
Sód
7
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
3
|
plastry szynki z kurczaka
30 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,5
|
sztuki mozzarelli
60 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
600
kcal
Kalorie
37
g
Białko
33
g
Tłuszcze
34
g
Węglowodany
858
mg
Sód
7
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
2
W miseczce rozkłócamy jajka. Dodajemy starty ser, sól i pieprz.
3
Na patelni układamy plastry pomidora, szynki.
4
Zalewamy masą jajeczną. Przykrywamy tortillą. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do ścięcia. Składamy na pół. Smacznego!