Tofucznica z czerwoną papryką, świeżym ogórkiem i pieczywem
Jajecznica? A może…tofucznica? Dla fanów klasycznych śniadań wybór jest oczywisty. Ale czy na pewno? Jeżeli niestraszne są Ci nowe smaki, nasza tofucznica z czerwoną papryką, świeżym ogórkiem i pieczywem poleca się na śniadanie. Obiecujemy, że ryzyko się opłaci — a takie pożywne śniadanie dostarczy Ci mnóstwo wapnia, żelaza, witaminy C i błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulkę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodajemy pokruszone tofu, sól, kurkumę, płatki drożdżowe i podsmażamy.
Dolewamy wodę i odparowujemy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Tofucznicę posypujemy drobnym szczypiorkiem, podajemy z pieczywem i ogórkiem pokrojonym w słupki. Smacznego!