Tofu wędzone z pieczywem pełnoziarnistym i ogórkiem kiszonym
Kategorie
Bez cukru
Bez laktozy
Bez nabiału
Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży
Na wynos
Szybkie przygotowanie
Vege
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
631
kcal
Kalorie
33
g
Białko
21
g
Tłuszcze
84
g
Węglowodany
1690
mg
Sód
14
g
Błonnik
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
25 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
Marynata do tofu: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
631
kcal
Kalorie
33
g
Białko
21
g
Tłuszcze
84
g
Węglowodany
1690
mg
Sód
14
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
2
Tofu kroimy w plastry i łączymy z marynatą. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
3
W tym czasie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
4
Pieczywo opiekamy w opiekaczu do zrumienienia, możemy również skorzystać z patelni i bez dodatku tłuszczu podsmażyć pieczywo z dwóch stron.
5
Rozgrzewamy patelnię, jeśli pieczywo podsmażaliśmy na patelni, korzystamy z tej samej. Następnie kładziemy tofu i podsmażamy z dwóch stron do zrumienienia.
6
Na pieczywie układamy rukolę, tofu oraz pokrojone warzywa. Jeśli preferujemy, możemy złożyć kanapkę.