Tofu po seczuańsku z ryżem jaśminowym i pomidorami
Kuchnia seczuańska to jedna z najpopularniejszych odmian kuchni chińskiej. Jej znaki rozpoznawcze? Chociażby używanie takich warzyw oraz przypraw jak czosnek, cebula, imbir czy pieprz. I to właśnie te składniki sprawiają, że nasze tofu po seczuańsku z ryżem jaśminowym i pomidorami zyskuje niepowtarzalny charakter. Koniecznie wypróbuj i na chwilę przenieś się na drugi koniec świata. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru (2 cm)
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
szczypta pieprzu syczuańskiego
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek, imbir i cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, sos sojowy, paprykę słodką, tofu pokrojone w kostkę. Całość smażymy 4 minuty.
Warzywa z tofu krótko przesmażamy, dodajemy pomidory i całość dusimy przez 7 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ryżem.
Smacznego!