
Tofu po seczuańsku z ryżem jaśminowym i pomidorami
Kuchnia seczuańska to jedna z najpopularniejszych odmian kuchni chińskiej. Jej znaki rozpoznawcze? Chociażby używanie takich warzyw oraz przypraw jak czosnek, cebula, imbir czy pieprz. I to właśnie te składniki sprawiają, że nasze tofu po seczuańsku z ryżem jaśminowym i pomidorami zyskuje niepowtarzalny charakter. Koniecznie wypróbuj i na chwilę przenieś się na drugi koniec świata. Smacznego!

Kategorie









Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
ryżu basmati
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru (2 cm)
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
2
|
szczypty pieprzu syczuańskiego
0,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu wyjmujemy z opakowania, bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju na średnio-wysokim ogniu. Wykładamy osuszone tofu i smażymy na złoty kolor z każdej strony (ok. 8-10 minut), aż stanie się chrupiące. Zdejmujemy tofu z patelni, przekładamy do miseczki, polewamy połową sosu sojowego i mieszamy. Odstawiamy na bok.
Na tę samą patelnię dodajemy pozostały olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę do uwolnienia aromatu.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż się zarumienią. Wsypujemy słodką paprykę i mieszamy. Na środek patelni dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy go przez około minutę, rozcierając łopatką – ten krok pozwoli wydobyć z niego pełnię smaku.
Dodajemy pomidory z puszki, pozostały sos sojowy, pieprz syczuański i erytrol. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aby sos zgęstniał, a smaki się połączyły. Próbujemy sos i doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym oraz pieprzem syczuańskim.
Do gotowego sosu dodajemy usmażone tofu. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia, aby nie straciło chrupkości. Podajemy z ugotowanym ryżem.