Tarteletki z malinami
Twoje dziecko uwielbia słodkości, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań? Przetestuj wyśmienity przepis na pyszne tarteletki z malinami. Twoje dziecko na pewno będzie szczęśliwe próbując smacznych i zdrowych babeczek. Możesz zamieniać owocowe dodatki tak jak chcesz.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Spód: |
|
|
40 g
|
daktyli
|
|
2,5
|
łyżki wiorków kokosowych
38 g
|
|
70 g
|
ziaren słonecznika
|
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Nadzienie: |
|
|
200 g
|
malin
|
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra–dół (odpowiednik termoobiegu: 160°C). Przygotowujemy foremki na mini tarty o średnicy ok. 8–10 cm.
Daktyle sprawdzamy i usuwamy pestki (jeśli daktyle są bardzo twarde, zalewamy je wrzątkiem i moczymy, aż zmiękną, następnie odcedzamy).
Do kielicha blendera wsypujemy daktyle, wiórki kokosowe, słonecznik, sól oraz sok z cytryny. Blendujemy do uzyskania gęstej, kleistej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha i się kruszy — dolewamy odrobinę letniej wody i blendujemy ponownie.
Masę rozdzielamy do foremek i dociskamy dłońmi lub łyżką, formując równy spód i boki o grubości ok. 3–4 mm. Upewniamy się, że masa jest dobrze dociśnięta i nie ma przerw.
Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10–15 minut, aż spody lekko się zarumienią.
Do czystego kielicha blendera wkładamy maliny (kilka pozostawiamy do dekoracji), masło oraz miód. Mrożone owoce wcześniej rozmrażamy. Blendujemy całość na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę letniej wody i blendujemy ponownie.
Upieczone spody wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu wykładamy owocowe nadzienie do tarteletek.
Mini tarty dekorujemy pozostawionymi owocami. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.