Tarteletki z malinami

Tarteletki z malinami

Twoje dziecko uwielbia słodkości, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań? Przetestuj wyśmienity przepis na pyszne tarteletki z malinami. Twoje dziecko na pewno będzie szczęśliwe próbując smacznych i zdrowych babeczek. Możesz zamieniać owocowe dodatki tak jak chcesz.

30 min
Czas przygotowania
270 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,27/5
(z 11 ocen)
Tarteletki z malinami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

387 kcal Kalorie
8 g Białko
27 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
141 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Spód:

40 g
 daktyli
2,5
łyżki wiorków kokosowych
38 g
70 g
 ziaren słonecznika
4
szczypty soli
1 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g

Nadzienie:

200 g
 malin
6
łyżeczek masła
30 g
2
łyżeczki miodu
24 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

387 kcal Kalorie
8 g Białko
27 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
141 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra–dół (odpowiednik termoobiegu: 160°C). Przygotowujemy foremki na mini tarty o średnicy ok. 8–10 cm.

2

Daktyle sprawdzamy i usuwamy pestki (jeśli daktyle są bardzo twarde, zalewamy je wrzątkiem i moczymy, aż zmiękną, następnie odcedzamy).

3

Do kielicha blendera wsypujemy daktyle, wiórki kokosowe, słonecznik, sól oraz sok z cytryny. Blendujemy do uzyskania gęstej, kleistej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha i się kruszy — dolewamy odrobinę letniej wody i blendujemy ponownie.

4

Masę rozdzielamy do foremek i dociskamy dłońmi lub łyżką, formując równy spód i boki o grubości ok. 3–4 mm. Upewniamy się, że masa jest dobrze dociśnięta i nie ma przerw.

5

Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10–15 minut, aż spody lekko się zarumienią.

6

Do czystego kielicha blendera wkładamy maliny (kilka pozostawiamy do dekoracji), masło oraz miód. Mrożone owoce wcześniej rozmrażamy. Blendujemy całość na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę letniej wody i blendujemy ponownie.

7

Upieczone spody wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu wykładamy owocowe nadzienie do tarteletek.

8

Mini tarty dekorujemy pozostawionymi owocami. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera