Szynka w sosie chrzanowym

Szynka w sosie chrzanowym

Zastanawiasz się, jak przygotować wieprzowinę, by była wyrazista i soczysta? Nasza szynka wieprzowa w sosie chrzanowym poleca się na obiad! Mięso obgotowane z chrzanem przesiąka jego charakterystycznym smakiem, zyskując zupełnie nowe kulinarne oblicze. Tak przygotowana szynka podana z ziemniakami, śmietanowym sosem i fasolką szparagową to przepis na tradycyjny, polski obiad zgodny z zasadami zdrowego odżywiania. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Szynka w sosie chrzanowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

586 kcal Kalorie
44 g Białko
27 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
1162 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa wieprzowego z szynki
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki chrzanu tartego
15 g
3
łyżki śmietany 18%
75 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
3
łyżeczki koperku
12 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
150 g
 fasolki szparagowej
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

586 kcal Kalorie
44 g Białko
27 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
1162 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki gotujemy do miękkości na średnim ogniu pod częściowym przykryciem i przez ok. 25 minut czas liczony od zagotowania. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i tłuczemy.

2

Fasolkę szparagową również gotujemy do miękkości. Sprawdzamy widelcem twardość warzyw i odcedzamy, gdy są już gotowe.

3

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą i pieprzem.

4

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy starty czosnek do zarumienienia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy.

5

W tym czasie podsmażamy mięso na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.

6

Gdy mięso jest już gotowe, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do gotującego się bulionu. Przykrywamy garnek i gotujemy mięso przez ok. 40-50 minut w zależności od grubości kawałków. W trakcie gotowania (po ok. 20 minutach) dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle własnych preferencji.

7

Gdy mięso już będzie miękkie, wyłączamy palnik. Hartujemy śmietanę za pomocą kilku łyżek bulionu i wlewamy śmietanę do garnka. Dodajemy również posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.

8

Na talerzu układamy ziemniaki, fasolkę szparagową oraz mięso z sosem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.