Szpinakowa zupa z batatem i tofu
Szpinak można usmażyć i podać do obiadu albo kupić świeży – i dodać do sałatki. Ale nasza szpinakowa zupa z batatem i tofu udowadnia, że to zielone warzywo idealnie sprawdza się także w zupie! Kluczem są odpowiednie dodatki – w tym lekko słodki batat i delikatne tofu. Całość uzupełniają jeszcze aromatyczne przyprawy, marchewka i cukinia – a efektem jest sycąca zupa pełna składników odżywczych. Jakich? Chociażby wapnia, żelaza, beta-karotenu, folianów, witaminy C czy białka. Nic tylko zajadać – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
100 g
|
batata
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Następnie przekładamy je do garnka razem z przyprawami.
Zawartość garnka zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut.
W tym czasie tofu kroimy w kostkę.
Do garnka dodajemy tofu oraz szpinak i gotujemy kolejne 5-10 minut. Sprawdzamy widelcem, czy kawałki batata są już miękkie.
Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Przygotowaną zupę przekładamy do miseczki.