Szpinakowa zupa z batatem i tofu

Szpinakowa zupa z batatem i tofu

Szpinak można usmażyć i podać do obiadu albo kupić świeży – i dodać do sałatki. Ale nasza szpinakowa zupa z batatem i tofu udowadnia, że to zielone warzywo idealnie sprawdza się także w zupie! Kluczem są odpowiednie dodatki – w tym lekko słodki batat i delikatne tofu. Całość uzupełniają jeszcze aromatyczne przyprawy, marchewka i cukinia – a efektem jest sycąca zupa pełna składników odżywczych. Jakich? Chociażby wapnia, żelaza, beta-karotenu, folianów, witaminy C czy białka. Nic tylko zajadać – smacznego!

30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 4 ocen)
Szpinakowa zupa z batatem i tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

486 kcal Kalorie
30 g Białko
25 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
2102 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
100 g
 batata
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka marchewki
80 g
50 g
 szpinaku
0,5
łyżeczki lubczyku
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

486 kcal Kalorie
30 g Białko
25 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
2102 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Następnie przekładamy je do garnka razem z przyprawami.

2

Zawartość garnka zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut.

3

W tym czasie tofu kroimy w kostkę.

4

Do garnka dodajemy tofu oraz szpinak i gotujemy kolejne 5-10 minut. Sprawdzamy widelcem, czy kawałki batata są już miękkie.

5

Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

6

Przygotowaną zupę przekładamy do miseczki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.