Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Grillowe klimaty w domowym zaciszu? Czemu nie! Nasze szaszłyki z kurczakiem i warzywami świetnie sprawdzą się zarówno jako posiłek na łonie natury, jak i rodzinny obiad. Ich przygotowanie jest proste i przyjemne — i stanowi doskonały pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi. Inne zalety? Takie szaszłyki są świetnym źródłem witaminy C, B12, beta-karotenu i białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
12,5
|
sztuki pieczarek
250 g
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól, pieprz i paprykę słodką. Odstawiamy na 5 minut.
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w plastry.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kurczaka oraz warzywa. Sosem, który pozostał z marynowania, smarujemy całe szaszłyki i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut.
Szaszłyki podajemy z ryżem. Smacznego!