Szaszłyki z kiełbasy
Król polskiego grilla? Szaszłyk! Pełen warzyw i dobrej jakości mięsa – tak można podsumować nasz przepis na szaszłyki z kiełbasy. Ich przygotowanie również jest bardzo szybkie i proste – pokrojoną kiełbasę, pomidory, paprykę i cebulę wystarczy nabić na patyki, grillować i podać z pieczywem. Danie pełne jest białka, antyoksydantów i błonnika pokarmowego – świetnie sprawdzi się zarówno na grilla, jak i po zakończeniu sezonu grillowego. Szaszłyki wystarczy wówczas upiec w piekarniku. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk frankfurterek
210 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Do podania: |
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy na kawałki i wkładamy do miski (oprócz pomidorków). Dodajemy oliwę, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Kiełbaski kroimy w talarki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki kiełbasek, paprykę, cebulę i pomidorki.
Szaszłyki umieszczamy na dobrze rozpalonym grillu i grillujemy przez ok. 15 minut, często obracając, by nie przypalić jednej ze stron. Szaszłyki możemy również upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół (czas pieczenia będzie podobny do czasu grillowania).
Gotowe podajemy z pieczywem.