Szarpana wieprzowina z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty, marchewki oraz jabłka
Czy wieprzowinę można jeść na diecie? Jak najbardziej! Trzeba tylko umieć odpowiednio wkomponować ją w posiłki i zadbać, by nie pojawiała się w jadłospisie codziennie. Szukasz dobrego przepisu na mięso wieprzowe? Szarpana wieprzowina z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty, marchewki oraz jabłka sprawdzi się idealnie! Ten wysokobiałkowy przepis posmakuje wszystkim fanom „mięsnych” posiłków — i dostarczy Ci mnóstwa witamin oraz błonnika. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
łopatki wieprzowej
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
1,5
|
łyżeczki erytrolu
7,5 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
surówka: |
|
330 g
|
kapusty białej
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łopatkę wieprzową kroimy w duże kawałki ok. 2-3 cm, doprawiamy papryką słodką i wędzoną, erytrolem, octem jabłkowym, keczupem, musztardą, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki dodajemy do mięsa, wlewamy passatę pomidorową. Pieczemy do miękkości przez około 45 minut.
Kapustę siekamy na drobne paski lub ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.
Do kapusty dodajemy startą marchewkę, jabłko, posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy.