Świąteczne pierniki

Świąteczne pierniki

Świąteczne pierniki to deser, bez którego zimowe dni tracą swój niepowtarzalny klimat. Z nami te aromatyczne ciasteczka możesz wykonać również w wersji fit – zamieniając rafinowaną mąkę na połączenie mąki migdałowej i pełnoziarnistej. I eliminując z przepisu cukier, który proponujemy wymienić bezkaloryczny erytrol. Efekt? Cudowny zapach korzennych przypraw i lekko orzechowy smak, a do tego więcej błonnika i zero dodanego cukru. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 63 ocen)
Świąteczne pierniki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

152 kcal Kalorie
5 g Białko
9 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
8 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pełnoziarnistej
150 g
10
łyżek mąki migdałowej
100 g
0,2
sztuki miękkiego masła 
40 g
1
sztuka laski wanilii 
10 g
1
sztuka jajka
55 g
5
łyżeczek cynamonu 
20 g
4
łyżki pudru z erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

152 kcal Kalorie
5 g Białko
9 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
8 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Mąkę mieszamy i dodajemy masło, nasionka z laski wanilii, puder z erytrolu, jajko oraz cynamon

2

Wszystkie składniki dokładnie łączymy, a przygotowane ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki

3

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3-0,5cm i wycinamy ciasteczka o różnych, ulubionych kształtach

4

Ciasteczka możemy udekorować orzechami lub bakaliami i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 12-13minut

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.