Świąteczne pierniki
Świąteczne pierniki to deser, bez którego zimowe dni tracą swój niepowtarzalny klimat. Z nami te aromatyczne ciasteczka możesz wykonać również w wersji fit – zamieniając rafinowaną mąkę na połączenie mąki migdałowej i pełnoziarnistej. I eliminując z przepisu cukier, który proponujemy wymienić bezkaloryczny erytrol. Efekt? Cudowny zapach korzennych przypraw i lekko orzechowy smak, a do tego więcej błonnika i zero dodanego cukru. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
150 g
|
10
|
łyżek mąki migdałowej
100 g
|
0,2
|
sztuki miękkiego masła
40 g
|
1
|
sztuka laski wanilii
10 g
|
1
|
sztuka jajka
55 g
|
5
|
łyżeczek cynamonu
20 g
|
4
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy i dodajemy masło, nasionka z laski wanilii, puder z erytrolu, jajko oraz cynamon
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, a przygotowane ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3-0,5cm i wycinamy ciasteczka o różnych, ulubionych kształtach
Ciasteczka możemy udekorować orzechami lub bakaliami i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 12-13minut