Świąteczne ciastka czekoladowe

Świąteczne ciastka czekoladowe

Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Świąteczne ciastka czekoladowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

173 kcal Kalorie
6 g Białko
8 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
67 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 daktyli
2
sztuki bananów
240 g
10
łyżek mąki orkiszowej
100 g
3
łyżki kakao
30 g
2
sztuki jaj
112,02 g
0,5
opakowania jogurtu greckiego
200 g
50 g
  orzechów włoskich
0,3
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
2
łyżki pudru z erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

173 kcal Kalorie
6 g Białko
8 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
67 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Daktyle zalewamy gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawiamy na 15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odsączamy je i blendujemy na gładką masę.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).

3

Orzechy włoskie siekamy na średnie kawałki. Gorzką czekoladę kroimy drobno.

4

Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do niej daktyle, mąkę orkiszową, kakao, jajko, jogurt grecki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki, jeśli masa jest zbyt rzadka.

5

Rozwałkowujemy równo ciasto na grubość 1,5-2 cm (podsypując niewielką ilością mąki jeżeli jest taka potrzeba) i wykrawamy dowolne kształty.

6

Delikatnie przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

8

Po upieczeniu studzimy przez minimum 15 minut. Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera