
Świąteczne ciastka czekoladowe
Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
daktyli
|
2
|
sztuki bananów
240 g
|
10
|
łyżek mąki orkiszowej
100 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
2
|
sztuki jaj
112,02 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
50 g
|
orzechów włoskich
|
0,3
|
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
2
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawiamy na 15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odsączamy je i blendujemy na gładką masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).
Orzechy włoskie siekamy na średnie kawałki. Gorzką czekoladę kroimy drobno.
Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do niej daktyle, mąkę orkiszową, kakao, jajko, jogurt grecki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki, jeśli masa jest zbyt rzadka.
Rozwałkowujemy równo ciasto na grubość 1,5-2 cm (podsypując niewielką ilością mąki jeżeli jest taka potrzeba) i wykrawamy dowolne kształty.
Delikatnie przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Po upieczeniu studzimy przez minimum 15 minut. Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu.