
Świąteczne ciastka czekoladowe
Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
daktyli
|
2
|
sztuki bananów
240 g
|
10
|
łyżek mąki orkiszowej
100 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
2
|
sztuki jaj
112,02 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
50 g
|
orzechów włoskich
|
0,3
|
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
2
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie do namięknięcia (ok. 15 min). Odsączamy i blendujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Czekoladę i orzechy siekamy.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki (daktyle, mąkę, kakao, jajka, jogurt, orzechy, czekoladę i proszek do pieczenia) i dokładnie mieszamy.
Rozwałkowujemy równo ciasto na grubość 1.5-2 cm (podsypując niewielką ilością mąki jeżeli jest taka potrzeba) i wykrawamy dowolne kształty.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu. Smacznego!