Pieczone pączki

Pieczone pączki

Lubisz pączki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla ciebie idealny przepis na pieczone pączki, które są odpowiednim rozwiązaniem dla osób będących na diecie i nie tylko. Są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Smacznego.

30 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Pieczone pączki
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

186 kcal Kalorie
6 g Białko
14 g Tłuszcze
11 g Węglowodany
200 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
5,8
łyżki mąki kokosowej
70 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
1
szczypta  soli
0,25 g
4
sztuki jajek kurzych
224 g
0,6
szklanki mleka roślinnego
150 g
6
łyżeczek masła
30 g
0,6
sztuki gorzkiej czekolady
60 g
30 g
 posiekanych orzechów
1
łyżka wiórków kokosowych
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

186 kcal Kalorie
6 g Białko
14 g Tłuszcze
11 g Węglowodany
200 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem). Ustawiamy środkową półkę.

2

W dużej misce mieszamy mąkę kokosową, erytrol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.

3

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, często mieszając. Gdy tylko całkowicie się rozpuści, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

4

Do suchych składników dodajemy jajka, lekko przestudzone rozpuszczone masło i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka, gęściejsza, ale wciąż lejąca. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dolewamy odrobinę więcej mleka.

5

Foremki na donuty smarujemy olejem przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka. Wypełniamy formy do około 3/4 wysokości.

6

Pieczemy przez około 15 minut (lub 12 minut przy termoobiegu), aż donuty się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia na kilka minut.

7

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy, a na garnku umieszczamy miseczkę z pokruszoną czekoladą (tak, aby dno miski nie dotykało wody). Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

8

Pączki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi (różową posypkę uzyskamy, mieszając wiórki kokosowe z odrobiną soku z buraka).

9

Odstawiamy do zastygnięcia polewy lub podajemy od razu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera