
Pieczone pączki
Lubisz pączki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla ciebie idealny przepis na pieczone pączki, które są odpowiednim rozwiązaniem dla osób będących na diecie i nie tylko. Są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Smacznego.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5,8
|
łyżki mąki kokosowej
70 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
0,6
|
sztuki gorzkiej czekolady
60 g
|
30 g
|
posiekanych orzechów
|
1
|
łyżka wiórków kokosowych
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem). Ustawiamy środkową półkę.
W dużej misce mieszamy mąkę kokosową, erytrol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, często mieszając. Gdy tylko całkowicie się rozpuści, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Do suchych składników dodajemy jajka, lekko przestudzone rozpuszczone masło i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka, gęściejsza, ale wciąż lejąca. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dolewamy odrobinę więcej mleka.
Foremki na donuty smarujemy olejem przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka. Wypełniamy formy do około 3/4 wysokości.
Pieczemy przez około 15 minut (lub 12 minut przy termoobiegu), aż donuty się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia na kilka minut.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy, a na garnku umieszczamy miseczkę z pokruszoną czekoladą (tak, aby dno miski nie dotykało wody). Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Pączki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi (różową posypkę uzyskamy, mieszając wiórki kokosowe z odrobiną soku z buraka).
Odstawiamy do zastygnięcia polewy lub podajemy od razu.