Strogonow z ryżem
Strogonow z ryżem to klasyczny przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. To też niezwykle prosta w wykonaniu potrawa, z którą poradzi sobie każdy — od MasterChefa po początkującego adepta sztuki kulinarnej. A składniki odżywcze? Tak przygotowany obiad to pełnowartościowe źródło energii oraz witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
400 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu sojowego
80 g
|
3
|
sztuki ogórków kiszonych
150 g
|
4
|
łyżeczki świeżej natki pietruszki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Polędwiczkę kroimy w cienkie paski, posypujemy czosnkiem granulowanym, papryką słodką i smażymy małymi porcjami na oleju, do zarumienienia. Przekładamy z patelni.
Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy i smażymy na tej samej patelni, przez 6 minut.
Do warzyw na patelni dodajemy usmażone mięso, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz jogurt. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem. Całość posypujemy świeżo posiekaną pietruszką.
Smacznego!