![Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/21085821/004A4126.jpg)
Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami
Nie umiesz żyć bez fastfoodowego jedzenia? Co powiesz na zdrowszą, smaczniejszą i tańszą alternatywę? Złociste stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami smakują doskonale, a dzięki bogatej mieszance przypraw również tak pachną.
![Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/21085809/004A37259.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
sztuki selera naciowego
180 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy na osiem części w „łódki”. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, aż będą miękkie.
Indyka kroimy w paski, posypujemy papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Indyka możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.
Pomidora, ogórka i seler naciowy kroimy.
Awokado, sok z cytryny, kolendrę blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce układamy rukolę, warzywa i stripsy. Podajemy z sosem.
Smacznego!