Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami
Nie umiesz żyć bez fastfoodowego jedzenia? Co powiesz na zdrowszą, smaczniejszą i tańszą alternatywę? Złociste stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami smakują doskonale, a dzięki bogatej mieszance przypraw również tak pachną.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
sztuki selera naciowego
180 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
25 g
|
rukoli
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy na osiem części w „łódki”. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, aż będą miękkie.
Indyka kroimy w paski, posypujemy papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Indyka możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.
Pomidora, ogórka i seler naciowy kroimy.
Awokado, sok z cytryny, kolendrę blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce układamy rukolę, warzywa i stripsy. Podajemy z sosem.
Smacznego!