Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami

Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami

Nie umiesz żyć bez fastfoodowego jedzenia? Co powiesz na zdrowszą, smaczniejszą i tańszą alternatywę? Złociste stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami smakują doskonale, a dzięki bogatej mieszance przypraw również tak pachną.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

438 kcal Kalorie
29 g Białko
15 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
197 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
6
sztuk ziemniaków
420 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
200 g
 mięsa z piersi indyka
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka ogórka
150 g
4
sztuki selera naciowego
180 g
1
sztuka awokado
140 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
25 g
 rukoli

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

438 kcal Kalorie
29 g Białko
15 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
197 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki kroimy na osiem części w „łódki”. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, aż będą miękkie.

2

Indyka kroimy w paski, posypujemy papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Indyka możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.

3

Pomidora, ogórka i seler naciowy kroimy.

4

Awokado, sok z cytryny, kolendrę blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

W misce układamy rukolę, warzywa i stripsy. Podajemy z sosem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.