Stir fry z tempehem i warzywami

Stir fry z tempehem i warzywami

Wegański fast food w stylu azjatyckim? Nasz przepis na stir fry z tempehem i warzywami sprawdzi się idealnie! Marynowany w paście miso tempeh tworzy tu obłędne połączenie z warzywami, aromatyczną mieszanką imbiru i czosnku oraz sezamem. Całość jest prawdziwą bombą składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. moc witaminy C, beta-karotenu, polifenoli czy żelaza. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Stir fry z tempehem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

547 kcal Kalorie
48 g Białko
29 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
1073 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
4
porcje tempehu
400 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka marchewki
80 g
200 g
 brokuła
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,1
szklanki wody
30 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

547 kcal Kalorie
48 g Białko
29 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
1073 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tempeh kroimy w kostkę lub paski. W miseczce mieszamy sos sojowy, pastę miso, erytrol i wodę – to będzie nasza marynata. Zalewamy tempeh marynatą i odstawiamy na minimum 10 minut.

2

Warzywa przygotowujemy: paprykę kroimy w paski, marchewkę w cienkie słupki, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.

3

Czosnek i imbir drobno siekamy lub ścieramy na tarce.

4

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i imbir, podsmażamy chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć.

5

Dodajemy zamarynowany tempeh (razem z marynatą) i smażymy, aż lekko się zarumieni.

6

Dorzucamy warzywa – zaczynamy od marchewki i brokuła, smażymy przez 2-3 minuty, potem dodajemy paprykę. Mieszamy, aby warzywa równomiernie pokryły się sosem.

7

Smażymy jeszcze 4-5 minut, aż warzywa będą al dente (jeśli lubimy miękkie, wydłużamy czas smażenia, możemy też dusić pod przykryciem). Jeśli potrzeba, dodajemy odrobinę wody, aby sos lepiej się połączył.

8

Gotowe stir fry przekładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.