
Stir fry z tempehem i warzywami
Wegański fast food w stylu azjatyckim? Nasz przepis na stir fry z tempehem i warzywami sprawdzi się idealnie! Marynowany w paście miso tempeh tworzy tu obłędne połączenie z warzywami, aromatyczną mieszanką imbiru i czosnku oraz sezamem. Całość jest prawdziwą bombą składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. moc witaminy C, beta-karotenu, polifenoli czy żelaza. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
porcje tempehu
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
200 g
|
brokuła
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tempeh kroimy w kostkę lub paski. W miseczce mieszamy sos sojowy, pastę miso, erytrol i wodę – to będzie nasza marynata. Zalewamy tempeh marynatą i odstawiamy na minimum 10 minut.
Warzywa przygotowujemy: paprykę kroimy w paski, marchewkę w cienkie słupki, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
Czosnek i imbir drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i imbir, podsmażamy chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć.
Dodajemy zamarynowany tempeh (razem z marynatą) i smażymy, aż lekko się zarumieni.
Dorzucamy warzywa – zaczynamy od marchewki i brokuła, smażymy przez 2-3 minuty, potem dodajemy paprykę. Mieszamy, aby warzywa równomiernie pokryły się sosem.
Smażymy jeszcze 4-5 minut, aż warzywa będą al dente (jeśli lubimy miękkie, wydłużamy czas smażenia, możemy też dusić pod przykryciem). Jeśli potrzeba, dodajemy odrobinę wody, aby sos lepiej się połączył.
Gotowe stir fry przekładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem i sezamem.