Stek z ziemniakami i ogórkiem małosolnym

Stek z ziemniakami i ogórkiem małosolnym

Klasyczny amerykański obiad z ukłonem w kierunku polskiej kuchni? Stek z ziemniakami i ogórkiem małosolnym! Idealnie sprawdzi się na leniwy niedzielny obiad czy posiłek, którym z łatwością zaimponujesz rodzinie i znajomym. Połączenie soczystego, dobrze doprawionego steka, ziemniaków i klasycznego, polskiego ogórka małosolnego to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Stek z ziemniakami i ogórkiem małosolnym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

491 kcal Kalorie
36 g Białko
16 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
849 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
8
sztuk ziemniaków
560 g
300 g
 polędwicy wołowej
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
4
sztuki ogórków małosolnych
200 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

491 kcal Kalorie
36 g Białko
16 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
849 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kawałki mięsa (pokrojone na równej grubości plastry) wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie na co najmniej pół godziny. Mięso musi mieć temperaturę pokojową.

2

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kawałki mięsa. Smażymy według swoich preferencji: krwisty – po 1,5-2 minuty z każdej strony, średnio krwisty – 2-3 minuty, średnio wysmażony – 3-5 minut z każdej strony, dobrze wysmażony 6-8 minut.

4

Steki posypujemy solą, podajemy z ziemniakami i ogórkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.