Stek z ziemniakami i ogórkiem małosolnym
Klasyczny amerykański obiad z ukłonem w kierunku polskiej kuchni? Stek z ziemniakami i ogórkiem małosolnym! Idealnie sprawdzi się na leniwy niedzielny obiad czy posiłek, którym z łatwością zaimponujesz rodzinie i znajomym. Połączenie soczystego, dobrze doprawionego steka, ziemniaków i klasycznego, polskiego ogórka małosolnego to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
300 g
|
polędwicy wołowej
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
4
|
sztuki ogórków małosolnych
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kawałki mięsa (pokrojone na równej grubości plastry) wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie na co najmniej pół godziny. Mięso musi mieć temperaturę pokojową.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kawałki mięsa. Smażymy według swoich preferencji: krwisty – po 1,5-2 minuty z każdej strony, średnio krwisty – 2-3 minuty, średnio wysmażony – 3-5 minut z każdej strony, dobrze wysmażony 6-8 minut.
Steki posypujemy solą, podajemy z ziemniakami i ogórkami.