Śródziemnomorski tzatziki bowl

Śródziemnomorski tzatziki bowl

Brak pomysłu na lekki, pożywny obiad w upalny dzień? Śródziemnomorski tzatziki bowl sprawdzi się tutaj idealnie! Chrupiące ziemniaki, ciecierzyca i brokuł w towarzystwie świeżego, aromatycznego tzatziki – gwarantowany przepis na Grecję na talerzu. A co ważniejsze – ten kolorowy posiłek z pewnością nasyci Cię na długo i jest pełnowartościowy – białko, błonnik pokarmowy, wapń, foliany, antyoksydanty…nie czekaj, wypróbuj! Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,83/5
(z 6 ocen)
Śródziemnomorski tzatziki bowl
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

543 kcal Kalorie
35 g Białko
17 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
4623 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ziemniaków
140 g
120 g
 ciecierzycy konserwowej
150 g
 brokuła
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
1
sztuka pomidorów suszonych w oleju
20 g

Jogurt tzatziki:

1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
3
łyżeczki koperku
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

543 kcal Kalorie
35 g Białko
17 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
4623 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub (możemy pokroić w kostkę, jeśli są większe). Podgotowujemy je w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania).

3

Ciecierzycę dokładnie odcedzamy. Brokuł dzielimy na kawałki.

4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, brokuła oraz ciecierzycę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Co jakiś czas potrząsamy blaszką, aby warzywa nie przywierały. Całość możemy przygotować również na grillu, wykładając składniki na tackę i grillując do 30 minut.

5

Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

6

Jogurt mieszamy z ogórkiem, czosnkiem oraz koperkiem.

7

Na dnie głębokiego talerza lub miski układamy jogurt, następnie pieczone warzywa, wierzch posypujemy drobno pokrojonym pomidorem suszonym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?