Spring rollsy z kurczakiem, awokado i mango
Lubisz kuchnię azjatycką? Wypróbuj nasz przepis na spring rollsy z kurczakiem, awokado i mango! Potrawa ta stanowi świetne połączenie różnorodnych smaków i kolorów, jest też super źródłem składników odżywczych. Jakich? Między innymi beta-karotenu, witaminy E i folianów. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
12
|
sztuk papieru ryżowego
100 g
|
|
600 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
|
200 g
|
makaronu ryżowego cienkiego
|
|
1,2
|
sztuki ogórka
180 g
|
|
280 g
|
mango
|
|
1
|
sztuka marchewki
45 g
|
|
2
|
sztuki awokado
280 g
|
|
7,5
|
garści kolendry
30 g
|
|
15
|
garści mięty
15 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
Sos: |
|
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
|
0,2
|
szklanki ciepłej wody
50 g
|
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy w paski o podobnej grubości około 1 cm. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz imbirem mielonym według własnego uznania.
Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na średnim ogniu i smażymy mięso bez przykrycia, po około 5 minut z każdej strony, aż będzie dobrze ścięte w środku i lekko przyrumienione z zewnątrz. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórka kroimy w cienkie paski długości około 5–6 cm. Marchew obieramy i kroimy w bardzo cienkie słupki tej samej długości. Mango kroimy w paski lub kostkę – w przypadku mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cienkie paski.
Do szerokiego talerza lub miski nalewamy zimną wodę. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy w niej przez około 10–15 sekund, aż zmięknie, a następnie kładziemy go na desce.
Na środek papieru ryżowego układamy trochę makaronu, kilka kawałków kurczaka, paski warzyw i owoców. Układamy listki kolendry świeżej oraz mięty. Zawijamy ciasno, najpierw zakładając boki do środka, a potem rolując jak gołąbki. Ponawiamy czynności z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego.
W miseczce łączymy ciepłą wodę, sos sojowy, miód oraz masło orzechowe. Mieszamy dokładnie, aż powstanie gładki sos o jednolitej konsystencji.
Gotowe spring rollsy podajemy z przygotowanym sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.