Spring rollsy z kurczakiem, awokado i mango
Lubisz kuchnię azjatycką? Wypróbuj nasz przepis na spring rollsy z kurczakiem, awokado i mango! Potrawa ta stanowi świetne połączenie różnorodnych smaków i kolorów, jest też super źródłem składników odżywczych. Jakich? Między innymi beta-karotenu, witaminy E i folianów. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
sztuk papieru ryżowego
100 g
|
600 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
200 g
|
makaronu ryżowego cienkiego
|
1,2
|
sztuki ogórka
180 g
|
280 g
|
mango
|
1
|
sztuka marchewki
45 g
|
2
|
sztuki awokado
280 g
|
7,5
|
garści kolendry
30 g
|
15
|
garści mięty
15 g
|
4
|
szczypty soli i pieprzu
1 g
|
sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,2
|
szklanki ciepłej wody
50 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy na paski o podobnej grubości. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz imbirem. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ogórka, awokado, mango oraz marchewkę kroimy w cienkie paski.
Na talerz nieco większy niż arkusz papieru ryżowego wlewamy trochę wody, moczymy jeden arkusz papieru ryżowego. Kładziemy go na desce, na papierze układamy makaron, kurczaka, warzywa oraz listki ziół. Zawijamy.
W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu. Podajemy ze spring rollsami.