Spring rolls ze świeżymi warzywami
Choć w nazwie mowa jest o wiośnie, to zwane potocznie sajgonki sprawdzą się tak naprawdę o każdej porze roku. Spring rolls ze świeżymi warzywami to danie idealne: pysznie smakuje, pięknie wygląda i jest łatwe w przygotowaniu. To co, skusisz się?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki papier ryżowy
36 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
40 g
|
miksu sałat
|
1
|
garść kolendry
1 g
|
40 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
łyżka sosu rybnego
10 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa kroimy w drobne słupki, sałatę rwiemy na kawałki, kolendrę siekamy.
Sos przygotowujemy z sosu sojowego, sosu rybnego, octu ryżowego i erytrolu. Dokładnie mieszamy.
Spring rolls zawijamy w papier ryżowy. Przygotowujemy płaskie naczynie o wielkości takiej, by można było położyć na nim pojedynczy arkusz papieru ryżowego. Naczynie napełniamy zimną wodą. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie, aż stanie się miękki i elastyczny. Namoczony papier przekładamy na deskę. Nakładamy na niego pokrojone warzywa, ostudzony makaron ryżowy, posypujemy posiekaną kolendrą. Całość szczelnie zawijamy w papier ryżowy.
Spring rollsy podajemy z przygotowanym sosem.