Spring rolls ze świeżymi warzywami

Spring rolls ze świeżymi warzywami

Choć w nazwie mowa jest o wiośnie, to zwane potocznie sajgonki sprawdzą się tak naprawdę o każdej porze roku. Spring rolls ze świeżymi warzywami to danie idealne: pysznie smakuje, pięknie wygląda i jest łatwe w przygotowaniu. To co, skusisz się?

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,75/5
(z 4 ocen)
Spring rolls ze świeżymi warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

324 kcal Kalorie
9 g Białko
1 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
1816 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
4
sztuki papier ryżowy
36 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka marchwi
80 g
40 g
 miksu sałat
1
garść kolendry
1 g
40 g
 makaronu ryżowego
1
łyżka sosu rybnego
10 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

324 kcal Kalorie
9 g Białko
1 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
1816 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Warzywa kroimy w drobne słupki, sałatę rwiemy na kawałki, kolendrę siekamy.

3

Sos przygotowujemy z sosu sojowego, sosu rybnego, octu ryżowego i erytrolu. Dokładnie mieszamy.

4

Spring rolls zawijamy w papier ryżowy. Przygotowujemy płaskie naczynie o wielkości takiej, by można było położyć na nim pojedynczy arkusz papieru ryżowego. Naczynie napełniamy zimną wodą. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie, aż stanie się miękki i elastyczny. Namoczony papier przekładamy na deskę. Nakładamy na niego pokrojone warzywa, ostudzony makaron ryżowy, posypujemy posiekaną kolendrą. Całość szczelnie zawijamy w papier ryżowy.

5

Spring rollsy podajemy z przygotowanym sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera