Spring rolls lunchbox
Przepis na nietuzinkowy lunch do pracy albo drugie śniadanie do szkoły? Postaw na spring rolls lunchbox, czyli idealny wybór dla fanów kuchni azjatyckiej. W naszej wersji spring rollsy przygotujesz na bazie tofu, marchewki, awokado i ogórka, które dostarczą Ci mocy beta-karotenu, wapnia, żelaza czy folianów. Do tego obłędny sos z masła orzechowego i miodu, a na deser – kwaskowate kiwi – i gotowe! Taki posiłek to prawdziwa przyjemność na przerwie w pracy lub szkole. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spring rolls: |
|
5
|
sztuk papieru ryżowego
45 g
|
0,5
|
opakowania tofu
90 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
garści świeżej kolendry
2 g
|
Sos orzechowy: |
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Do podania: |
|
2
|
sztuki kiwi
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, z termobiegiem.
Tofu kroimy na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 15 minut.
Marchew, ogórka i awokado kroimy w paski, kolendrę siekamy
Na talerz wylewamy wodę. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie i przekładamy na deskę do krojenia. Układamy na nim tofu, marchew, ogórka, awokado i kolendrę. Zawijamy.
W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu: masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki i miód.
W lunchboxie układamy rollsy, pojemniczek z sosem i owoce.