Soczysta pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym

Soczysta pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym

Jak dodać niezwykłego charakteru zwykłej piersi z kurczaka? To proste – a nasza soczysta pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym już spieszy z odpowiedzią! Ten prosty obiad udowadnia, że ciągnąca się mozzarella zupełnie zmienia postrzeganie potraw. A kurczak „ubrany” w ten słynny ser nagle staje się dużo bardziej atrakcyjny. Do tego kwaśny pomidorowy sos, pieczywo i gotowe: pełnowartościowy obiad już czeka na talerzu.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Soczysta pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

632 kcal Kalorie
56 g Białko
20 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
563 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
sztuki sera mozzarella
60 g
1
szczypta soli
0,25 g

Sos:

0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
szklanki wody
125 g

Do podania:

2
kromki chleba pszennego
60 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
0,5
garści bazylii świeżej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

632 kcal Kalorie
56 g Białko
20 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
563 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso delikatnie nacinamy. Posypujemy solą i podsmażamy beztłuszczowo z każdej strony przez ok. 5 minut. Gotowe mięso przekładamy do małego naczynia żaroodpornego (średnica 13 cm).

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

W rondelku zagotowujemy passatę, przyprawy i wodę. Gotowy sos przelewamy do mięsa.

4

Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie wysuwamy kratkę piekarnika, na mięsie układamy plasterki sera i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 minut.

5

Gotowe danie przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną bazylią.

6

Mięso podajemy z pieczywem nasączonym oliwą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.