Soczysta pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym
Jak dodać niezwykłego charakteru zwykłej piersi z kurczaka? To proste – a nasza soczysta pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym już spieszy z odpowiedzią! Ten prosty obiad udowadnia, że ciągnąca się mozzarella zupełnie zmienia postrzeganie potraw. A kurczak „ubrany” w ten słynny ser nagle staje się dużo bardziej atrakcyjny. Do tego kwaśny pomidorowy sos, pieczywo i gotowe: pełnowartościowy obiad już czeka na talerzu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie nacinamy. Posypujemy solą i podsmażamy beztłuszczowo z każdej strony przez ok. 5 minut. Gotowe mięso przekładamy do małego naczynia żaroodpornego (średnica 13 cm).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
W rondelku zagotowujemy passatę, przyprawy i wodę. Gotowy sos przelewamy do mięsa.
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie wysuwamy kratkę piekarnika, na mięsie układamy plasterki sera i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną bazylią.
Mięso podajemy z pieczywem nasączonym oliwą.