
Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem
Pełnowartościowy obiad z 6 składników? To możliwe! A dowodem jest nasz przepis na smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, czyli mega dawkę smaku zamkniętą w prostym daniu. Do przygotowania posiłku będą Ci potrzebne jedynie ryż, krewetki, groszek, a do tego sos sojowy, olej i pieprz. Tylko i aż tyle, by uzyskać danie pełne smaku oraz składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
ryżu
|
150 g
|
krewetek
|
1
|
porcja groszku mrożonego
150 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jeśli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je pod zimną, bieżącą wodą lub w lodówce. Jeśli są surowe, obieramy je z pancerzy i usuwamy jelita (czarną nitkę na grzbiecie). Jeśli używamy gotowanych, również możemy je obrać, jeśli nie są już obrane. Delikatnie osuszamy krewetki ręcznikiem papierowym.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy krewetki. Zmniejszamy moc palnika i smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na różowy i będą ugotowane. Surowe krewetki stają się różowe i zwijają się w literę „C”. Gotowane krewetki wystarczy tylko podgrzać. Zdejmujemy krewetki z patelni i odkładamy na bok.
Na tę samą patelnię (nie czyścimy patelni) dodajemy mrożony zielony groszek. Smażymy przez około 3-4 minuty na małym ogniu, aż groszek będzie miękki i jasnozielony.
Dodajemy odcedzony ryż na patelnię z groszkiem. Zwiększamy ogień do średniego i smażymy ryż, mieszając i rozdrabniając ewentualne grudki, przez około 5-7 minut, aż ryż będzie gorący i lekko się podsmaży.
Wlewamy sos sojowy. Na koniec dodajemy usmażone wcześniej krewetki z powrotem na patelnię z ryżem i groszkiem. Mieszamy wszystko razem i smażymy przez około 1-2 minuty, aby krewetki ponownie się podgrzały.
Doprawiamy do smaku pieprzem.