
Smażony ryż po tajsku z krewetkami, tofu, jarmużem i orzeszkami ziemnymi

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
ryżu jaśminowego
|
150 g
|
krewetek
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
50 g
|
jarmużu
|
50 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
20 g
|
orzechów arachidowych
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1,5
|
łyżki soku z limonki
9 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Marynata do tofu: |
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odkładamy.
W miseczce łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, miód, starty czosnek i imbir. Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm, wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na minimum 20 minut.
Kapustę czerwoną kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w niewielką kostkę (ok. 1 cm). Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi i drobno siekamy.
Jeśli korzystamy ze świeżych krewetek, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i usuwamy jelita. Ogony zostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie. W przypadku mrożonych krewetek warto je wcześniej rozmrozić. Następnie krewetki posypujemy solą i pieprzem według własnego uznania.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, wrzucamy zamarynowane tofu (razem z nadmiarem marynaty) i smażymy bez przykrycia przez około 5–6 minut, aż będzie złociste z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Czosnek, orzeszki i szczypiorek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na tej samą patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek i starty imbir, smażymy około 30 sekund, aż zaczną pachnieć.
Dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez 3–4 minuty, aż staną się różowe i jędrne.
Dodajemy kapustę, marchewkę i jarmuż. Smażymy razem około 3 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Dodajemy ryż, tofu i krewetki. Mieszamy, wlewamy sos sojowy i sok z limonki, dodajemy erytrol. Smażymy jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż wszystko dobrze się połączy i podgrzeje. Opcjonalnie doprawiamy całość solą i pieprzem według własnego uznania.
Danie zdejmujemy z ognia, na koniec posypujemy orzechami i szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.