
Smażone brukselki z halloumi, kaszą pęczak i sosem klonowo-musztardowym

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
150 g
|
brukselek
|
3
|
plastry sera halloumi
75 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Brukselki oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na połówki. W przypadku użycia mrożonych brukselek należy je wcześniej rozmrozić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy brukselki i smażymy pod przykryciem przez 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 5–7 minut na małym ogniu, aż brukselki się zrumienią i zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Ser halloumi kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i grillujemy na suchej patelni (najlepiej grillowej) na średnim ogniu po 2–3 minuty z dwóch stron, aż ser lekko się zrumieni.
Musztardę mieszamy z syropem klonowym do momentu, aż składniki się połączą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu układamy kaszę, następnie podsmażone brukselki i halloumi. Polewamy całość sosem klonowo-musztardowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.