Słoneczny lunch z kurczakiem, mango i kaszą
Orzeźwiający obiad idealny na lato? Postaw na nasz słoneczny lunch z kurczakiem, mango i kaszą! Ten prosty przepis doskonale łączy różnorodne smaki: bo do pysznej kompozycji dokładają się tu słodkie mango, kwaskowata pomarańcza, delikatna kasza i wyraziste, aromatyczne przyprawy. Całość perfekcyjnie sprawdzi się zabrana do pracy albo w drogę – zwłaszcza w ciepłe, wiosenno-letnie dni. A składniki odżywcze? Taki lunch to świetne źródło beta-karotenu, witaminy C, błonnika, białka oraz witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki chilli
2,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
70 g
|
mango
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
20 g
|
szpinaku
|
30 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki pomarańczy
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem połowy ilości kurkumy.
Mięso kroimy w plastry lub kostkę. Doprawiamy resztą kurkumy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli solą, pieprzem i olejem. Smażymy na patelni do zezłocenia.
Mango i ogórka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Do oliwy dodajemy sok z pomarańczy i skórkę (ścieramy na tarce i dodajemy do smaku), sól i pieprz.
Do miseczki lub pojemnika nakładamy kaszę, na nią mięso, mango, ogórka i szpinak. Wszytko polewamy sosem.