Słodkie muffiny z bananem i czekoladą
Muffinki to jeden z najprostszych w wykonaniu i najbardziej lubianych deserów. Ale czy wiesz, że ich pysznym smakiem możesz się cieszyć także na diecie? Nasze słodkie muffiny z bananem i czekoladą to idealny dowód, że to możliwe! Znajdziesz w nich pełnowartościowe białko, pełną przeciwutleniaczy czekoladę gorzką i banany. A czego w nich nie znajdziesz? Dodatku cukru, bo muffinki te są słodzone niskokalorycznym ksylitolem. Spróbuj koniecznie!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szklanka napoju roślinnego np. owsianego
             
                          
                250 g
               
                       | 
          
| 
           
            8,7
           
         | 
        
           
              łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
             
                          
                130 g
               
                       | 
          
| 
           
            12,5
           
         | 
        
           
              łyżki mąki pszennej
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
| 
           
            6
           
         | 
        
           
              łyżek ksylitolu
             
                          
                90 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki odżywki białkowej
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka proszku do pieczenia
             
                          
                4 g
               
                       | 
          
| 
           
            20
           
         | 
        
           
              łyżeczek oleju
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka banana
             
                          
                120 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,7
           
         | 
        
           
              sztuki czekolady gorzkiej
             
                          
                70 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              szklanki wody
             
                          
                125 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki jajek
             
                          
                112 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
W misce łączymy wszystkie suche składniki (mąki, ksylitol, odżywkę białkową, proszek do pieczenia) i odstawiamy na bok.
W drugiej misce miksujemy jajka z olejem. Stopniowo dodajemy suche składniki, miksując, a następnie wlewamy mleko roślinne i wodę, cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę banana oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Ciasto jest gęste – do foremek nakładamy je łyżką.
Pieczemy przez 25 minut. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.