Słodkie muffiny z bananem i czekoladą
Muffinki to jeden z najprostszych w wykonaniu i najbardziej lubianych deserów. Ale czy wiesz, że ich pysznym smakiem możesz się cieszyć także na diecie? Nasze słodkie muffiny z bananem i czekoladą to idealny dowód, że to możliwe! Znajdziesz w nich pełnowartościowe białko, pełną przeciwutleniaczy czekoladę gorzką i banany. A czego w nich nie znajdziesz? Dodatku cukru, bo muffinki te są słodzone niskokalorycznym ksylitolem. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
szklanka napoju roślinnego np. owsianego
250 g
|
8,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
130 g
|
12,5
|
łyżki mąki pszennej
150 g
|
6
|
łyżek ksylitolu
90 g
|
3
|
łyżki odżywki białkowej
30 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
20
|
łyżeczek oleju
100 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,7
|
sztuki czekolady gorzkiej
70 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Wszystkie składniki suche łączymy ze sobą i odstawiamy do miski.
Jajka miksujemy z olejem. Dodajemy suche składniki, miksujemy, następnie mleko i wodę (powoli, stopniowo, cały czas miksując).
Na koniec dodajemy pokrojonego banana i czekoladę, mieszamy. Przekładamy do foremek (ciasto jest gęste do foremek nakładamy łyżką).
Pieczemy przez 25 minut. Smacznego!