Słodkie muffiny z ananasem
Ananas i kokos świetnie łączą się w uwielbianym drinku znanym jako piña colada i…nie tylko. Bo takie połączenie idealnie współgra także w deserach – a przykładem niech będą słodkie muffiny z ananasem. Nietuzinkowe, egzotyczne w smaku oraz aromacie i ekspresowe w wykonaniu – takie właśnie są te pyszne babeczki. I co najlepsze – nie ma w nich dodatku cukru, a słodkość zapewnia bezkaloryczny erytrol. Spróbuj i daj się porwać tropikalnym klimatom!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki
300 g
|
24
|
łyżeczki erytrolu
120 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
240 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
200 g
|
ananasa
|
2
|
łyżki wiórków kokosowych
30 g
|
Do podania: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
30 g
|
orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.
Do miski wsypujemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wlewamy mleko, oraz olej. Całość miksujemy na gładką masę, tylko do połączenia składników.
Kroimy ananasa.
Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy pokrojony ananas i całość dokładnie i krótko mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub lekko natłuszczamy olejek. Nakładamy w nie gotowe ciasto na muffiny do 3/4 wysokości..
Muffiny pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą złociste i suche w środku (sprawdź patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy).
Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy muffiny do ostygnięcia na około 5 minut, a następnie przenosimy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Podajemy z jogurtem i orzechami.
Smacznego!