Słodkie muffiny z ananasem

Słodkie muffiny z ananasem

Ananas i kokos świetnie łączą się w uwielbianym drinku znanym jako piña colada i…nie tylko. Bo takie połączenie idealnie współgra także w deserach – a przykładem niech będą słodkie muffiny z ananasem. Nietuzinkowe, egzotyczne w smaku oraz aromacie i ekspresowe w wykonaniu – takie właśnie są te pyszne babeczki. I co najlepsze – nie ma w nich dodatku cukru, a słodkość zapewnia bezkaloryczny erytrol. Spróbuj i daj się porwać tropikalnym klimatom!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,25/5
(z 4 ocen)
Słodkie muffiny z ananasem
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

614 kcal Kalorie
15 g Białko
30 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
154 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
25
łyżek mąki
300 g
24
łyżeczki erytrolu
120 g
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
15
łyżeczek oleju
75 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
200 g
 ananasa
2
łyżki wiórków kokosowych
30 g
2
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
0,2
szklanki wody
45 g

Do podania:

1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
30 g
 orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

614 kcal Kalorie
15 g Białko
30 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
154 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.

2

Siemie lniane zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy i dostawiamy na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała i przybrała żelową konsystencję.

3

Do miski wsypujemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wlewamy mleko, siemie lniane oraz olej. Całość miksujemy na gładką masę, tylko do połączenia składników.

4

Kroimy ananasa (nadmiar soku odciskamy na ręczniku papierowym).

5

Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy pokrojonego ananasa i całość dokładnie i krótko mieszamy.

6

Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub lekko natłuszczamy olejek. Nakładamy w nie gotowe ciasto na muffiny do 3/4 wysokości..

7

Muffiny pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą złociste i suche w środku (sprawdź patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy).

8

Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy muffiny do ostygnięcia na około 5 minut, a następnie przenosimy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Podajemy z jogurtem i orzechami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera