Serniczki z kaszy manny z owocami
Kasza manna większości z nas kojarzy się ze słodką zupą mleczną. Ale czy wiesz, że ta drobna kasza świetnie sprawdzi się też jako dodatek do słodkich placuszków? Wypróbuj nasze serniczki z kaszy manny z owocami, aby się o tym przekonać! Dzięki dodatkowi kaszy manny, serniczki zyskują niepowtarzalną strukturę, zaś twaróg sprawia, że takie danie świetnie syci. Do tego kwaskowate kiwi, kremowe masło orzechowe i gotowe: czeka na Ciebie deser, który zniknie z talerza w okamgnieniu. Spoiler alert: pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40 g
|
kaszy manny
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,5
|
opakowania twarogu półtłustego
125 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
do podania: |
|
1
|
sztuka kiwi
75 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy kaszę, jajka, twaróg, sól. Odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy między placuszkami. Smażymy do ścięcia, pod przykryciem, nie potrząsając patelnią. Placuszki obracamy przy pomocy dwóch płaskich łopatek i smażymy drugą stronę.
Podajemy z kiwi, erytrolem i masłem orzechowym.