Ser feta zapiekany z batatami, pomidorkami i papryką
Szukasz pomysłu na prosty obiad pełen warzyw? Wypróbuj nasz przepis na ser feta zapiekany z batatami, pomidorkami i papryką. Poza świetnym smakiem znajdziesz tu także mnóstwo witaminy C, beta-karotenu i wapnia. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batata
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
0,5
|
sztuki małej cebuli
40 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki sera feta
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Kroimy paprykę, cebulę i mieszamy z wcześniej pokrojonym batatem. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, do momentu, aż batat będzie robił się miękki.
Posypujemy go serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!