Schab w sosie paprykowym z ryżem
Brakuje Ci pomysłu na szybki i smaczny obiad? Schab w sosie paprykowym z ryżem będzie strzałem w dziesiątkę! Aromatyczny sos na bazie pieczonej papryki i pomidorów w towarzystwie chrupiącej cukinii i soczystego mięsa – czego chcieć więcej od pożywnego posiłku? Danie bogate jest w białko, błonnik pokarmowy, witaminę C, żelazo i likopen – i z pewnością na długo zapewni Ci sytość. Koniecznie wypróbuj ten przepis, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
ryżu basmati
|
|
300 g
|
schabu wieprzowego
|
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu produktu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
Kroimy paprykę na mniejsze kawałki, układamy ją na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 20 minut, aż skórka zacznie lekko się przypiekać.
Zdejmujemy skórkę z upieczonej papryki i blendujemy ją razem z pomidorami z puszki na gładki sos.
Kroimy cukinię w cienkie półplasterki (ok, 0,5 cm grubości), mięso w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm).
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy na średnim ogniu kawałki mięsa, aż nabiorą złotego koloru, a po przekrojeniu będą miały jasny kolor w środku. Dodajemy cukinię i smażymy przez kilka minut, aż zmięknie.
Wlewamy zblendowany sos paprykowy na patelnię. Doprawiamy wędzoną papryką, erytrolem, oregano, solą oraz pieprzem wedle uznania. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorącą wodę, aby uzyskać sos o preferowanej konsystencji.
Na talerzu układamy ryż oraz mięso w sosie paprykowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.