Schab pieczony z ziemniakami i brukselką
Masz ochotę na treściwy obiad na bazie mięsa? Nasz schab pieczony na parze z ziemniakami i brukselką jest właśnie dla Ciebie! Dzięki specjalnej technice pieczenia na parze mięso nabiera delikatnego, soczystego smaku — to jednak nie wszystko! Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest brukselka — a my pomożemy Ci się przekonać, że warzywo to wcale nie musi być niesmaczne. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, przyprawy i gotowe — brukselka, a co za tym idzie również całe danie, nabiera zupełnie nowego wymiaru!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk ziemniaków
700 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
23
|
sztuki brukselki
391 g
|
400 g
|
schabu
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
sztuka chrzanu
30 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
3
|
łyżeczki świeżego koperku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem. Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, aż się zarumienią.
Umytą i obraną brukselkę kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy brukselkę i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brukselka zmięknie, doprawiamy ją solą, pieprzem, erytrolem i posiekanym koperkiem.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem z cebulką, majerankiem i chrzanem. Mięso dokładnie łączymy z przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę wody, wkładamy schab i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Jeśli mamy schab pokrojony już w plasterki to pieczemy około 20-25 minut na 1 cm mięsa. Jeśli posiadamy termometr do mięsa, to pieczemy, aż mięso osiągnie w środku temperaturę 62 stopni.
Pieczony schab podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i duszoną brukselką.
Smacznego!