Schab pieczony z ziemniakami i brukselką

Schab pieczony z ziemniakami i brukselką

Masz ochotę na treściwy obiad na bazie mięsa? Nasz schab pieczony na parze z ziemniakami i brukselką jest właśnie dla Ciebie! Dzięki specjalnej technice pieczenia na parze mięso nabiera delikatnego, soczystego smaku — to jednak nie wszystko! Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest brukselka — a my pomożemy Ci się przekonać, że warzywo to wcale nie musi być niesmaczne. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, przyprawy i gotowe — brukselka, a co za tym idzie również całe danie, nabiera zupełnie nowego wymiaru!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 6 ocen)
Schab pieczony z ziemniakami i brukselką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

377 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
110 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
10
sztuk ziemniaków
700 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
23
sztuki brukselki
391 g
400 g
 schabu
3
sztuki liści laurowych
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
sztuki cebuli
160 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
sztuka chrzanu
30 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
3
łyżeczki świeżego koperku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

377 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
110 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem. Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, aż się zarumienią.

2

Umytą i obraną brukselkę kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy brukselkę i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brukselka zmięknie, doprawiamy ją solą, pieprzem, erytrolem i posiekanym koperkiem.

3

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem z cebulką, majerankiem i chrzanem. Mięso dokładnie łączymy z przyprawami.

4

Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę wody, wkładamy schab i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Jeśli mamy schab pokrojony już w plasterki to pieczemy około 20-25 minut na 1 cm mięsa. Jeśli posiadamy termometr do mięsa, to pieczemy, aż mięso osiągnie w środku temperaturę 62 stopni.

5

Pieczony schab podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i duszoną brukselką.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.