Sałatka ziemniaczana z grillowaną karkówką
Chcesz zaimponować swoim znajomym i szukasz oryginalnego pomysłu na podanie karkówki? Jesteś w dobrym miejscu – sałatka ziemniaczana z grillowaną karkówką poleca się na otwarcie sezonu. Połączenie chrupiących ziemniaków, soczystej karkówki i świeżego sosu jogurtowo-czosnkowego to idealny pomysł na lekki posiłek w upalny dzień. Nie czekaj – przepis na naszą karkówkę posmakuje nawet największym fanom grillowania!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
100 g
|
karkówki
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Sos jogurtowy: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki kroimy w kostkę, polewamy oliwą i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Jeśli chcemy przyspieszyć czas pieczenia ziemniaków, możemy wcześniej je obgotować przez 15 minut i piec maksymalnie 20 minut.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotowane mięso grillujemy przez 5-6 minut z każdej strony, jeśli chcemy, by mięso było średnio wysmażone, skracamy czas smażenia do ok. 4 minut z każdej strony.
W miseczce mieszamy jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz miód. Ogórek kroimy w kostkę.
Na talerzu układamy miks sałat, ogórka, upieczone ziemniaki oraz grillowane mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem jogurtowym.
Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.