Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka ziemniaczana z grillowaną karkówką

Sałatka ziemniaczana z grillowaną karkówką

Chcesz zaimponować swoim znajomym i szukasz oryginalnego pomysłu na podanie karkówki? Jesteś w dobrym miejscu – sałatka ziemniaczana z grillowaną karkówką poleca się na otwarcie sezonu. Połączenie chrupiących ziemniaków, soczystej karkówki i świeżego sosu jogurtowo-czosnkowego to idealny pomysł na lekki posiłek w upalny dzień. Nie czekaj – przepis na naszą karkówkę posmakuje nawet największym fanom grillowania!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka ziemniaczana z grillowaną karkówką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

532 kcal Kalorie
27 g Białko
27 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
329 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ziemniaków
140 g
100 g
 karkówki
25 g
 miksu sałat
0,5
sztuki ogórka
75 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Sos jogurtowy:

0,2
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka miodu
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

532 kcal Kalorie
27 g Białko
27 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
329 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ziemniaki kroimy w kostkę, polewamy oliwą i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Jeśli chcemy przyspieszyć czas pieczenia ziemniaków, możemy wcześniej je obgotować przez 15 minut i piec maksymalnie 20 minut.

3

Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotowane mięso grillujemy przez 5-6 minut z każdej strony, jeśli chcemy, by mięso było średnio wysmażone, skracamy czas smażenia do ok. 4 minut z każdej strony.

4

W miseczce mieszamy jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz miód. Ogórek kroimy w kostkę.

5

Na talerzu układamy miks sałat, ogórka, upieczone ziemniaki oraz grillowane mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem jogurtowym.

6

Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.