
Sałatka z wołowiną, komosą ryżową i sosem z pietruszkowym pesto
Mnóstwo żelaza, 30 g białka w porcji i pyszny wyrazisty smak. Brzmi dobrze? Nasz przepis – sałatka z wołowiną, komosą ryżową i sosem z pietruszkowym pesto jest właśnie dla Ciebie! Jej sekret tkwi w połączeniu soczystego mięsa z pełnym smaku pietruszkowym pesto i delikatną komosą, które razem komponują się w danie perfekcyjne na lunch, obiad albo drugie śniadanie. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g
|
wołowiny
|
120 g
|
komosy ryżowej
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,3
|
opakowania kukurydzy konserwowej
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,4
|
łyżeczki kuminu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Pietruszkowe pesto: |
|
12
|
łyżeczek posiekanej natki pietruszki
60 g
|
30 g
|
orzechów nerkowca
|
10
|
łyżeczek oliwy z oliwek
50 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotowujemy pesto pietruszkowe. Na suchą patelnię wrzucamy orzechy i prażymy na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty, często mieszając, aż się lekko zarumienią. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Do kielicha blendera wrzucamy natkę pietruszki, ostudzone orzechy, czosnek, starty ser, oliwę, sok z cytryny i odrobinę soli oraz pieprzu.
Miksujemy pulsacyjnie na gładką, kremową pastę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, aby pesto nie straciło świeżego koloru. Jeśli pesto jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę więcej oliwy lub wody. Odstawiamy.
Mięso kroimy w cienkie plastry lub w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 3-5 minut, aż mięso będzie zrumienione z zewnątrz, ale nadal soczyste w środku (jeśli wolimy dobrze wysmażone, smażymy 6-8 minut).
Doprawiamy mięso solą, pieprzem, kuminem i papryką, a następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok, aby ostygło.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Ogórek i paprykę kroimy w drobną kostkę (lub paski).
W dużej misce mieszamy ostudzoną komosę, pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę.
Na wierzch sałatki układamy kawałki usmażonej i ostudzonej wołowiny.
Na koniec polewamy całość obficie pesto pietruszkowym. Mieszamy delikatnie tuż przed podaniem, aby składniki równomiernie się pokryły sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.