Sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki
Cezar, grecka, jarzynowa…masz dość oklepanych przepisów na sałatki? Mamy coś specjalnie dla Ciebie! Nasza sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki to prawdziwe 3w1: czyli kreatywność, pyszny smak oraz moc składników odżywczych. Poza pełnowartościowym białkiem danie to dostarcza także mnóstwa witaminy C, beta-karotenu, żelaza, wapnia oraz przeciwutleniaczy. Gwarantujemy, że dzięki takiemu połączeniu nabierzesz energii na wszystkie czekające Cię wyzwania!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
soczewicy czarnej ugotowanej lub konserwowej
|
25 g
|
jarmużu
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka koperku świeżego
4 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku świeżego
5 g
|
7
|
sztuk brukselki
119 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
opakowania twarogu wędzonego
125 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Obieramy i myjemy jarmuż, kroimy czerwoną cebulę, siekamy natkę pietruszki, koperek, szczypiorek.
Brukselkę, obieramy, myjemy i kroimy na 4 części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej wszystkie przygotowane warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy soczewicę, pokruszony twaróg wędzony i dusimy jeszcze przez chwilę razem, cały czas mieszając.
Gdy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą z pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Gotową sałatkę przekładamy na talerz.
Smacznego!