Sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki

Sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki

Cezar, grecka, jarzynowa…masz dość oklepanych przepisów na sałatki? Mamy coś specjalnie dla Ciebie! Nasza sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki to prawdziwe 3w1: czyli kreatywność, pyszny smak oraz moc składników odżywczych. Poza pełnowartościowym białkiem danie to dostarcza także mnóstwa witaminy C, beta-karotenu, żelaza, wapnia oraz przeciwutleniaczy. Gwarantujemy, że dzięki takiemu połączeniu nabierzesz energii na wszystkie czekające Cię wyzwania!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 2 ocen)
Sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

710 kcal Kalorie
44 g Białko
28 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
125 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
80 g
 soczewicy czarnej ugotowanej lub konserwowej
25 g
 jarmużu
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka koperku świeżego
4 g
1
łyżeczka szczypiorku świeżego
5 g
7
sztuk brukselki
119 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
opakowania twarogu wędzonego
125 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

710 kcal Kalorie
44 g Białko
28 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
125 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Obieramy i myjemy jarmuż, kroimy czerwoną cebulę, siekamy natkę pietruszki, koperek, szczypiorek.

3

Brukselkę, obieramy, myjemy i kroimy na 4 części.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej wszystkie przygotowane warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy soczewicę, pokruszony twaróg wędzony i dusimy jeszcze przez chwilę razem, cały czas mieszając.

5

Gdy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą z pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

6

Gotową sałatkę przekładamy na talerz.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.