Sałatka z serem kozim i burakiem
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
100 g
|
rukoli
|
13
|
łyżek miękkiego sera koziego
195 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
Buraka kroimy na cienkie plastry, posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Smarujemy olejem i pieczemy do miękkości przez 15 – 20 minut, w zależności od grubości plastrów.
Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski, dodajemy rukolę i makaron.
Ser kozi kroimy w plastry.
Orzechy włoskie prażymy na patelni.
Na talerz przekładamy sałatkę, na wierzch układamy ser kozi, pokrojone plastry buraka i orzechy włoskie. Całość polewamy oliwą z oliwek.
Smacznego!