
Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową
Prosty przepis na lunch do pracy? Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową będzie strzałem w dziesiątkę! Pełen żelaza i polifenoli burak łączy się tu z bogatą w składniki mineralne komosą ryżową oraz tempehem, który jest świetnym źródłem białka. Całość dopełniają jeszcze zielona rukola, pestki dyni oraz delikatny dressing w stylu vinegret. To prawdziwa plejada superfoods, idealna na obiad. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja tempehu
100 g
|
50 g
|
komosy ryżowej
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
10 g
|
pestek dyni
|
20 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, tryb góra – dół.
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Buraka obieramy, kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy połową oliwy, oprószamy solą i pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż będzie miękki. W razie potrzeby czas skracamy lub wydłużamy.
Tempeh kroimy w kostkę podobną do buraka. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy tempeh na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż będzie złocisty z każdej strony.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni przez ok. 2 minuty, aż lekko się zarumienią i zaczną delikatnie „strzelać”.
Do miski wrzucamy ugotowaną komosę ryżową, rukolę, upieczonego buraka, usmażony tempeh. Skrapiamy octem i dodajemy prażone pestki dyni. Delikatnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i podajemy.